Tillväxtmöjlighet för Kungsbackas företagare och ungdomar – sågades av Regionstyrelsen.


Höstens fördjupade Affärsnytta & Sociala medier  blir inte av.
I varje fall inte under den planerade perioden med start nu i september. Regionstyrelsen avslog mycket oväntat den ansökan vi gjort om medel ur Hallandspotten för programmet ”Främja kvinnors företagande” vid sitt möte 7 september.

Trots att projektet uppfyller Tillväxtverkets nationella krav för att få bidrag till projekt, valde Regionstyrelsen i Halland att avslå ansökan.

Affärsnytta & Sociala Medier uppfyller väl Tillväxtverkets nationella krav för att få bidrag till projekt från programmet ”Främja kvinnors företagande”- det gynnar kvinnor, bedrivs i grupp över tid, innefattar olika branscher och innehåller utveckling inom IT.
Skälet att Regionstyrelsen i Halland ändå inte beviljade något bidrag är att man  plötsligt och i ett sent skede beslöt att ensidigt satsa pengarna från detta program  till att utöka de medel, som sedan tidigare finns för projektet ”konsultcheckar”. Sådana kan inte sökas av nätverk utan enbart av enskilda företagare och de bygger på att företaget betalar hälften av kostnaden och regionen hälften.

Ensidigt satsande i Region Halland
Denna, i slutskedet mycket överraskande vändning från regionpolitikernas sida, att ensidigt satsa på systemet med konsultcheckar, gör det nu omöjligt för oss tre samverkande nätverk i Kungsbacka att söka projektmedel från programmet ”Främja kvinnors företagande”. Något som nätverk, i de flesta andra regioner/län i landet, kan göra. Under projektuppbyggnadstiden har vi utgått ifrån att vad som är möjligt för kvinnor som driver företag i övriga landet, genom tillväxtmedel från detta program, också ska vara möjligt i Halland.

Företagare och ungdomar går miste om en unik chans.
Nu kan vi  konstatera att detta ”nej” från regionens politiker innebär att företagen i Kungsbacka med omnejd, missar en unik möjlighet till en professionell och mycket kostnadseffektiv utbildning på hemmaplan inom IT och sociala medier. Och ungdomarna missar en unik chans till värdefulla kontakter och praktikplatser inom näringslivet i Kungsbacka och Göteborgsregionen. (GP)
Mer än 160 personer var redan involverade i projektet och inväntade att få trycka på startknappen för att se resultat.

Känns tungt!
Det känns därför tungt för oss som under mer än ett halvårs tid arbetat med att etablera detta projekt, att nu skriva av alla dessa möjligheter.
Men det är ändå vad vi tvingas göra just nu, samtidigt som vi hoppas att vi kan komma igen.
Hur kan något som var tänkt så rätt – bli så fel  – av att hamna på Regionens bord?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tillväxtmöjlighet för Kungsbackas företagare och ungdomar – sågades av Regionstyrelsen.

 1. Märkligt, skulle vilja höra deras motivation.
  Finns inga pengar kvar kan jag förstå, då är det svårt att göra något alls.
  Men jag tror pengar finns och tycker det är verkligen trist.

  Tina Pihl

 2. Mirja Westerlind skriver:

  Agneta, man undrar var pengarna hamnade istället? `Vem hade sådan påverkan på regionen att man avslog ”vår” ansökan i sista stund? Varför denna kovändning? Vem ligger bakom?
  Ja, tusen frågor som inte får svar.
  Det känns som projekt för att främja kvinnors företagande är ännu viktigare nu än någonsin, och att verka för att kvinnors och mäns företagande skall tas på lika stort allvar och uppfattas ha lika stort värde är viktigare än någonsin. Det verkar lång väg att gå för något som måste anses som absolut självklart, i alla fall i Halland. Hoppas de har förstånd att skämmas som tagit detta beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s